Nemzetközi költöztetés 30 év tapasztalatával – Tippek és tanácsok

nemzetközi költöztetés

Minden költözés stresszes, a nemzetközi költöztetés pedig olyan szintű szervezést és erőfeszítést igényel, ami szakszerű segítség nélkül elképzelhetetlen. Ha te is éppen nagy útra készülsz, a több évtizednyi tapasztalatunk alapján összegyűjtöttük neked a legfontosabb tudnivalókat.

A nemzetközi költöztetés folyamata

Ha a költöztetés Európán belül történik, a folyamat összesen néhány napot vesz igénybe, és csupán egy cégre van hozzá szükség, akik járműparkjukkal elviszik a szükséges tárgyakat a régi helyről az újra.

A helyzet némileg komplikáltabbá válik, ha a tengeren túlra készülsz. Ebben az esetben a szállítás hajón, konténerekben történik, és akár 5-7 hétig is eltarthat. A tengeri konténeres szállítás esetében a kiindulási pont költöztető cége csak addig vesz részt a munkában, amíg a tárgyaidat tartalmazó konténer fel nem kerül a hajóra: az út időtartama során a hajózási társaságé és a hajósügynöké a felelősség, a kikötők területére csak hivatalos személy léphet be. A hajó kikötése után a csomagot egy másik szolgáltató veszi át – innentől ők gondoskodnak a pakolásról és az új címre való kiszállításról.

A nemzetközi költöztetés folyamatában minden szereplő felszámítja a maga külön-külön díjait: egy korrekt költöztető céggel minderről már az együttműködés kezdetekor tájékoztat az írásos ajánlatában.

Költöztetési szolgáltatások

Ellentétben a fuvarozócégekkel, amelyek csak a bútor- és a csomagszállításért felelnek, egy profi nemzetközi költöztető teljes körű szolgáltatást nyújt. A MoveArtisnál többféle konstrukciót kínálunk, attól függően, hogy mennyire vennél részt a folyamatban.

Nincs időd, kapacitásod személyesen is dolgozni a nemzetközi költözésen? Ha a költöztetés csomagolással lehetőségét választod, elég, ha csak odaadod a lakás kulcsát kollégáinknak, a többiről mi gondoskodunk. Kiürítjük a lakást, becsomagoljuk a tárgyaidat, elszállítjuk őket az új helyre, vagy a másik irányban, a megbeszéltek alapján elvégezzük a kicsomagolást és a lakás berendezését. Neked nincs más dolgod, mint gyönyörködni a kész lakásban.

Ha az értékeidet inkább saját magad csomagolnád, a költöztetés pakolással lehetősége a neked való. Ebben az esetben a személyes tárgyaidat te magad pakolod be a dobozokba vagy ki az új lakásban, mi csak a csomagok, bútorok célpontok közti szállításáért felelünk. Amennyiben kéred, szívesen kiszállítjuk a csomagolóanyagokat, dobozokat pár nappal a költözés előtt – a költöztető doboz webáruházunkból te magad is megrendelheted a felszerelést.

A profi költöztetés lényege, hogy nem csak a fuvarozásra koncentrálunk, hanem magára a teljes folyamatra: az otthonszervezési vagy ezermesteri szolgáltatásunk az előkészülésben és a berendezkedésben is a segítségedre lehet. Nemzetközi partnerhálózatunk segítségével pedig mindenben igyekszünk támogatást nyújtani, amiben csak egyedileg épp szükséged van.

Kérj ingyenes konzultációt, szívesen segítünk!

Mit kell tartalmaznia egy nemzetközi költöztetési ajánlatnak? Ezekre figyelj, hogy biztosra menj!

Sok cég kínál nemzetközi költöztetést olcsón, vagy gyanúsan jó feltételekkel. Mi azt javasoljuk, a következőknek mindenképp nézz utána, mielőtt elköteleződnél egy szolgáltató mellett. A nemzetközi költöztetés árak sok tényezőből állnak össze.

Megfelelően biztosított a szolgáltatás? Ha személyes tárgyaid mások kezébe adod. előbb jó, ha meggyőződsz róla, hogy azok valóban biztonságban vannak-e. Tájékozódj, hogy a biztosítás milyen káresetekre terjed ki, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek.

Vannak rejtett költségek? A vámügyintézés díja sokat hozzátehet a nemzetközi költöztetés árához, különösen ha vámunión kívüli országba érkezünk, a tengeren keresztüli szállítás, részszállítás esetén pedig fontos járulékos költség lehet a kikötőkben felszámolt terminálköltség. Ezek hivatalosan nem a költöztető cég díjai, de ha ezek kimaradnak a kalkulációból, akkor akár több száz, akár ezer euróval járhatsz végül rosszabbul. Jobb, ha a költöztetést végző cégnél mindig rákérdezünk, hogy ezek az összegek beleszámítanak-e az adott ajánlatba.

Nemzetközi költözésnél mit érdemes magatokkal vinni? Segítünk!

Alapvető igazság: minél több a tárgyad, a költözés annál nehezebb és körülményesebb feladat. Egyedülállóként általában még néhány dobozban, pár bőröndben elfér a legtöbb ingóságunk. De ha a külföldre költözés  családdal, gyerekkel történik, akkor már valószínűleg alaposan át kell gondolni, hogy mire lesz szükséged az új országban és mi az, amitől szükség esetén meg tudsz válni.

Az otthoni tárgyainkat leginkább olyankor érdemes magunkkal vinni, ha kifejezett személyes kötődésünk van hozzájuk, máshol nem beszerezhetőek. A nagyobb bútorok, autók esetén egy tengerentúli szállítás költséges, az elektronikus eszközök pedig különböző országokban gyakran különböző tápfeszültségen működnek, nem biztos, hogy az új helyen is szállíthatóak.

Általánosságban tehát jól tesszük, ha egy nemzetközi költöztetés során csak a legfontosabb személyes tárgyainkhoz ragaszkodunk: az átlagos bútoroktól, nagyobb berendezésektől megválhatunk, helyettük pedig az új helyen újakat vehetünk, vagy bérelhetünk. 

Költöztetés külföldre: hogyan igazodhatsz el a nemzetközi költöztető cégek közt?

A nemzetközi költöztető cégek sora hosszú és nehéz lehet első ránézésre eldönteni, melyik cégre bízhatunk rá gond nélkül egy ilyen komoly és felelősségteljes feladatot. Éppen ezért léteznek bizonyos minőséget jelző nemzetközi szervezetek, védjegyek: ha egy cég ezen intézmények elismerését fel tudja mutatni, azt általában joggal nevezhetjük megbízhatónak.

A MoveArtis mindezen mércék szerint megállja a helyét: tagja a Nemzetközi Költöztetők Szövetségének (International Association of Movers), a Brit Költöztetők Szövetségének (British Assotiation of Movers), valamint a Globális Exkluzív Költöztetők Hálózatának (Global Exclusive Movers Network). Büszkék vagyunk rá, hogy a legmagasabb színvonalú költöztető cégek közé tartozunk, megfelelve a szigorú nemzetközi elvárásoknak.

Nemzetközi költöztetés tapasztalatok:
7 buktató, amikre érdemes figyelni

nemzetközi költöztetés tapasztalatok

1. A gyerekkel való költözés adminisztrációja

Az új országba költözés nem csak lelkileg lehet megterhelő a kicsiknek, de a szülők számára is számos jogi és adminisztratív nehézséggel jár, főként, ha nem egyszerre indul el az egész család. Erre mindenképp érdemes felkészülni, a szükséges dokumentumokat beszerezni.

2. Tengerbiztos csomagolás

Nem mindegy, hogy egy nemzetközi költöztetés során rakományunk milyen csomagolásban kerül a hajóra! Egy dobozba bárki be tud pakolni, de egy tengeri konténerben a csomagokat egymáshoz is szorosan rögzíteni kell, különben menet közben súrlódnak és megsérülnek.

3. A nemzetközi költöztetés sokszereplős! 

A tengeri szállítás, részszállítás esetében a veled szerződő cég csak a munka egy részét végzi el. Győződj meg róla, hogy a folyamatban részt vevő egyéb szereplők (hajózási társaság, célországbeli költöztető) is megbízhatóak, megfelelő biztosítással rendelkeznek.

4. A részszállítás rejtett költségei

A részszállítás nagyon kedvező szállítási opció, de ennek is megvannak a maga specifikus költségei. Annak függvényében, hogy a konténer hány kikötőn halad át, többszáz vagy akár ezer euróra is rúghat a terminálköltség. Mindig kérdezz rá előre, hogy a nemzetközi költöztetés ajánlatba belefoglalták-e ezeket.

5. Konténer bérlése, szállítása és az állapota

A konténer bérlése egyszerű, de nagyon fontos az átvétel előtt leellenőrizni, hogy milyen állapotban érkezik meg. Találkoztunk már olyan esettel, amikor az ügyfél által önállóan megrendelt és ellenőrzés nélkül átvett konténer súlyosan szennyezett volt, az ügyfeleink szállítmánya garantáltan tönkrement volna benne a tengeri szállítás hetei alatt. Ilyenkor fontos, hogy frázis vagy valós az ügyfélközpontúság: mi ilyen esetben vállaltuk a veszteséget és béreltünk egy új konténert számukra.

6. Kicsomagolás a konténerből

A nemzetközi költöztetés utolsó (előtti) lépéseként a kikötőben a konténer egy kamionra kerül. Viszont ez a több tonnás, konténerszállító kamion sok esetben nem hajthat a házhoz egyenesen, mert a belvárosi részekre nem hajthat be ekkora jármű. Ilyenkor egy raktárban le kell pakolni és kisebb teherautóra kell átrakodni minden szállítmányt. Érdemes erre is kitérni, amikor az ajánlatok közt választunk!

7. Vámkezelés

Ahogy utasként szükség van az útlevelünkre, úgy a különböző országok és kikötők eltérő rendszerben kezelik a szállítmányokat. Ha nem is kell vámot fizetni, a csomagok vámügyintézéséről ugyanúgy gondoskodni szükséges: ehhez szükséges általában egy tapasztalt nemzetközi költöztető cég.

Ha külföldre költözés, akkor MoveArtis – nemzetközi költöztetés árak

A nemzetközi költöztetés összetett és soktényezős folyamat, amely számos helyen félrecsúszhat: éppen ezért különösen fontos, hogy ilyen helyzetben egy szakmailag és erkölcsileg is megbízható cég legyen a partnerünk.

A MoveArtis nem árul zsákbamacskát: már az ingyenes, előzetes, személyes vagy videós konzultáció után is fix és személyre szabott, írásban rögzített árajánlatot adunk.

Az árajánlatunk magába foglal minden tételt, a tőlünk független, várható díjakról is előre tájékoztatunk, így innentől téged semmilyen meglepetés nem érhet. Pontosan tudjuk, hogy a költöztetés bizonytalanságot, váratlan eseményeket jelent: a mi hivatásunk, hogy ezt a leghatékonyabban kezeljük, neked és családod számára biztonságos, nyugodt időszakká tegyük ezeket a napokat, heteket.

Ha a nemzetközi költöztetés árak érdekelnek, kérj egy ingyenes felmérést, szívesen készítünk neked személyre szabott ajánlatot!