Tengeri konténeres szállítás – profi nemzetközi költöztetés

Nemzetközi költöztetés során gyakran felmerül a tengeri konténeres szállítás mint költséghatékony és biztonságos szállítási mód. A MoveArtis csapatával mindig az előzetes felmérésben és a pontos tervezésben hiszünk. A megbízóinknak is igyekszünk minden hasznos információt biztosítani a megfelelő költöztetési mód megtalálásához. Nézzük meg, hogy mit érdemes tudni a tengeri szállítmányozásról!

Tengeri konténeres szállítás – Amerika, Ausztrália, Ázsia: jövünk!

tengeri konténeres szállítás

Sok család tengeren túli költöztetését szerveztük már meg, így nem csak a formális információkat, de a hasznos, gyakorlatias tippeket is szívesen megosztjuk. A tengeri fuvarozásról elsősorban azt szükséges tudni, hogy hatalmas mennyiségeket lehet így szállíttatni. De a tengeri konténeres szállítás ideje kifejezetten hosszú, 30-60 nap is lehet! Ezért csak akkor ajánljuk, hogy ha a költöztetendő csomagok nem időérzékenyek és nélkülözhetőek a tengeri szállítás ideje alatt.

A konténeres szállításnak két módozata van: komplett, egész konténert kihasználó szállítmány (FCL – Full Container Load) és a gyűjtőkonténeres megoldás (LCL – Less than Container Load), amikor több feladó, több címzett között oszlik meg a konténer tartalma. A tengeri konténer méretei eltérőek, a leggyakrabban használt típusok a 20 és a 40 lábas.

A tengeri konténer szállítási árak elsősorban a szállítandó mennyiségtől és távolságtól függnek, az 1 köbméternyi szállítmány minimáldíjától kezdve arányosan növekednek. Viszont mivel a tengeri szállításról gondoskodó hajók egyszerre nagy távolságra rengeteg konténert szállítanak, így az egy egységre jutó költség általában kedvezőbb, mint a légi vagy közúti fuvarozásnál.

Ugyan a hosszú szállítási idő adott a tengeri konténeres szállítás esetében, de cserébe a csomagok biztonságban, környezetkárosító hatások minimalizálásával teszik meg az útjukat. Egész háztartások külföldre költöztetésekor érdemes tehát megfontolni ezt a lehetőséget is.

Díjmentes konzultációt kérek!

Hogyan zajlik egy tengeri konténer bérlés?

Még a költöztetés megrendelése előtt történik egy alapos felmérés, ahol meghatározzuk a költöztetendő mennyiséget, a szállításra váró tárgyakat, eszközöket és kiválasztjuk a legmegfelelőbb költöztetési módot.

A megrendelést követően kiszállíttatunk a címedre egy tengeri konténert. Ezen a ponton nagyon fontos, hogy tengerbiztos csomagolást kapjanak a költöztetendő bútorok, csomagok és precízen, fixen rögzítésre kerüljenek a konténer belsejében. Kamionnal gondoskodunk a konténer kikötőbe szállításáról, intézkedünk a vámkezeléséről és elindítjuk útjára.

tengeri konténeres szállítás

A fuvar függvényében lehetséges, hogy egyenesen a célkikötőbe érkezik a rakomány, de előfordulhat, hogy köztes állomásokon átpakolásra kerül. A kikötőben újra kamionra kerül, elfuvarozzuk a célig. Ott igény segítünk a kipakolásban, sőt, igény esetén akár a kicsomagolásban, berendezkedésben és az ezermesteri feladatokban is.

Egy megbízható költöztetőn sok múlhat

Mint minden műfajnak, a tengeri konténeres szállításnak is megvannak az apró nüanszai, amelyeken sok múlhat. A legjobb példánk erre, amikor három magyar ügyfelünk összefogott az Ausztráliából hazafelé történő költözésükkor és közösen, költséghatékonyan kibéreltek egy teljes konténert.

Átvették a zárt konténert az ausztrál partnercégtől a megbeszélt időpontban. Majd a konténer kinyitásakor szembesültek azzal, hogy erős petróleumszagot áraszt és a teljes rakfelületet valamilyen olajos anyag fedi. Nyilvánvaló volt, hogy a három háztartás csomagjainak több hetes tárolására és szállítására nem lesz alkalmas a megrendelt konténer: minden tönkremenne benne, mire megérkezne Magyarországra.

Sajnos összetett helyzettel szembesültek: a partnercég a konténerszállításért felelt, a konténert bérbeadó cég is csak széttárta a kezét az aláírt átvételi felett. A mi ígéretünk viszont az volt, amikor a nemzetközi költöztetést elvállaltuk, hogy végig fogjuk az ügyfeleink kezét és segítjük őket a világ bármely pontján legyenek is. Bár a mi részünkről nem történt hiba, nem volt ráhatásunk az ausztrál konténer állapotára, de megrendeltünk egy újat és vállaltuk a közel 1000 dolláros költséget. Így hamarosan megtörténhetett a bepakolás és elindulhatott a konténer Magyarország felé.

konténeres szállítás

Amikor a teljes háztartásunk a tengerre készül és egy hiba megakasztja a gépezetet, fontos, hogy egy szakmailag és erkölcsileg is megbízható cég legyen a partnerünk. Épp ezért a díj mellett a kiválasztott szolgáltató szakmai szövetségi tagságait, korábbi referenciáit is érdemes figyelembe venni.

Hasznos tippek egy tengeri konténeres szállítás előkészítéséhez

A fentiekből adódóan az egyik első dolog, amire érdemes figyelni, az a kiszállított konténer állapotának ellenőrzése. Csak azután írjuk alá az átvételi nyilatkozatot, ha meggyőződtünk róla, hogy az költöztetésre alkalmas állapotban került kiszállításra.

A következő fontos momentum a tengeri konténeres szállítás esetén a tengerbiztos csomagolás. Minden csomag fixálásáról gondoskodunk kell, még hozzá úgy, hogy egymáshoz is szorosan rögzítve legyenek. Amennyiben egy kis mozgástér marad a csomagok közt, úgy a szállítás folyamán a vibrációnak köszönhetően egymáshoz súrlódnak, kikoptatják a csomagolóanyagot és megsérülhet a szállítmány.

A videónkon egy konkrét bepakolást is megmutatunk, hogy segítséget nyújtsunk a csomagoláshoz és a konténer megrakásához. Lényeges, hogy egyenes falakat alakítsunk ki a pakolás során. Így a formátlanabb eszközöket könnyebb hozzáépíteni és rögzíteni a meglévő egységhez a konténeren belül. A legvégén egy keresztlekötéses vagy egy falemezzel történő lezárással fixáljuk a szállítmányt, hogy biztonságban legyen az utazása során.

Végül nem szabad megfeledkezni a vámkezelésről, a hivatalos dokumentációkról és a kapcsolódó költségekről sem, mint például a kikötőkön való áthaladás díjai, a terminálköltségek. Ahogy utasként szükség lesz az útlevelünkre, úgy a különböző országok és kikötők eltérő rendszerben kezelik a szállítmányokat. Fontos ezekről előre tájékozódni, hogy precízen felkészülhessünk az előttünk álló költözésre és annak díjaira.

A precízen megtervezett, tudatos tengeri konténeres szállítás a legolcsóbb

A fentiekből kitűnik, hogy a költségek kalkulásakor a köbméter és a távolság mellett alapvető paraméterek a biztonságos csomagolás, az érintett kikötők és az átrakodások száma, valamint a megbízható, felelősségbiztosítással dolgozó szolgáltató.

Ha tengerentúli költözés előtt állsz, keress minket bátran: díjmentes és kötelezettségmentes konzultációs lehetőséget biztosítunk. Már az ajánlatkéréshez pontosan felmérjük a költöztetés jelentette feladatot. Így rejtett díjak és bizonytalanság nélkül tervezheted meg a teljes költözést.

A MoveArtis-nál a célunk, hogy az első tárgyak becsomagolásától az utolsó képkeret felfúrásáig végigkísérjünk téged és a családodat. 30 évnyi nemzetközi költöztetői tapasztalunk a garancia arra, hogy a tengeri konténeres szállításod kiszámítható, biztonságos folyamat lesz, ahol nyugodtan, stesszmentesen élheted át a költözést.

Díjmentes konzultációt kérek!