Külföldre költözés gyerekkel, családdal

külföldre költözés gyerekkel

A költözés önmagában is megterhelő tud lenni, de egy külföldre költözés gyerekkel, családdal már komoly körültekintést kíván. Mivel a MoveArtis több évtizednyi tapasztalattal rendelkezik külföldi költöztetések terén, ezért a felkészülésben ezzel a bejegyzésünkkel szeretnénk segíteni.

Mennyibe kerül egy család költöztetése?

Ez rengeteg paraméter függvénye: a kiindulási és célország, a csomagok és bútorok mennyisége, a költöztetendő tárgyak jellege, a bútorok minősége, a konkrét épületek emelete, a lift használhatósága, parkolási megoldásai mind-mind kihatnak rá. Természetesen mi is tudjuk, hogy az anyagi vetület egy kardinális kérdés, amikor ennyi kiadás előtt áll az ember, ezért a pontos és gyors tájékoztatás érdekében a lehető leggyorsabban igyekszünk személyre szabott árajánlatot készíteni.

Kérj ajánlatot 2 perc alatt!

Egy név, egy e-mail cím, a családtagok száma és a lakás területe alapján mi a lehető legpontosabban megbecsüljük a várható költségeket és erről e-mailben tájékoztatunk. Ha extra méretű berendezéssel, antik bútorral, hangszerrel rendelkezel, azt is feltüntetheted – műtárgyak, autók, csónakok, hangszergyűjtemények szállításában is sok éves tapasztalattal rendelkezünk.

Természetesen, minél több adatot kapunk, annál precízebb ajánlatot tudunk adni. A fenti információk alapján elkészítjük a becslést, a későbbi telefonos egyeztetés után pedig már teljesen precíz, írásos árajánlatot készítünk.

Nemzetközi költözés a COVID-19 járvány alatt

A nemzetközi költöztetés nem állt le, bár előfordulhat, hogy az adminisztratív ügyintézés lassabb. 2020 óta is több családot költöztettünk országok között.

Viszont a járványhelyzet miatt azt ajánljuk, hogy mindig érdeklődj az éppen aktuális beutazási feltételekről az adott ország magyar külképviseleténél: fontos előzetes tájékozódni, hiszen gyorsan változnak a szabályozások.

Külföldre költözés a családdal: mit vigyünk? Mi maradjon?

Míg egyedülállóként relatíve könnyen váltunk lakhelyet, hiszen kevés ingóságunk van, jóformán néhány bőröndbe és dobozba elfér a költöztetnivaló, addig családos emberként már alaposabb felkészülést kíván egy költözés.

Az első szempont mindig az, hogy mit szeretnénk magunkkal vinni az új országba és miért. A bútorokat, elektronikai berendezéseket, háztartási eszközöket akkor éri meg költöztetni országhatárokon átívelően, ha személyes, érzelmi kötődésünk van hozzájuk. Hiszen ezek általában sérülékenyek, nagyok, nehezek, tehát a szállításuk költséges és kockázatos.

A költöztetődoboz webáruházunkban többféle típusú dobozt és csomagolóanyagot kínálunk. A költözéshez használt, professzionális kialakítású dobozok mellett matracvédő huzatokat, pohártartó dobozbetéteket, sőt, még légi szállításhoz használt, több mint egy köbméteres kartondobozt is találhatsz nálunk! 

Az elektronikai eszközök különböző csatlakozóval rendelkeznek egyes országokban. Ami ennél is fontosabb, hogy különböző tápfeszültséggel üzemel az elektromos hálózat országonként, így mérlegelendő, hogy mely berendezéseinket költöztetjük.

Amennyiben az ár az elsődleges szempont, úgy külföldre költözéskor a személyes tárgyakat érdemes magunkkal vinni, a lakásfelszerelést pedig az új országban beszerezni vagy bútorozott lakást bérelni. Az itthon maradó bútorok, felszerelések raktároztathatóak vagy eladhatóak, attól függően, hogy hogyan alakulnak a család jövőbeli tervei.

Mire kell odafigyelni, amikor a különböző ajánlatok között választunk?

Mint mindig, a probléma általában a részletekben bújik meg. Összegyűjtöttük, hogy család külföldre költöztetése esetén melyek azok a szempontok, háttérinformációk, amelyekre muszáj kitérni az ajánlatok összehasonlításakor.

  1. Milyen biztosítást tartalmaz a költöztetés? Mire terjed ki?

Akár a saját kezű csomagolás is lehet kizáró ok a biztosításnál, így érdemes előre tájékozódni, hogy pontosan milyen feltételek esetén érvényes a biztosítás és milyen káresetekre terjed ki. A személyes tárgyaink, értékes ingóságaink szállítása kockázatos, fontos, hogy megfelelően biztosítva legyünk.

  1. Milyen kapcsolódó költségek merülhetnek fel?

Tengeri konténeres szállítmányok esetén legalább két kikötőn áthalad a konténer, láda, ilyenkor terminálköltségeket számolnak fel. Ezek megfizetése nélkül nem vehető át megérkezéskor a csomag, szállítmány – jobb, ha ennek összegére időben fény derül. A terminálköltség jelentős része a tengeri szállítási költségnek egy részszállítás esetén, így nagyon fontos kitérni rá már az ajánlatok összehasonlításakor is.

  1. Vámkezelést, ügyintézést tartalmaz a költöztetés?

Lehet, hogy vámfizetésre nincs szükség, de vámügyintézés, adminisztráció ettől függetlenül is felmerülhet. Vámunión kívülre történő költözéskor az ingóságok vámügyintézése komoly feladat, amelyhez nem árt a tapasztalat. Érdemes erre is rákérdezni az ajánlatkéréskor!

Ezek azok a tételek, amelyektől a legolcsóbb ajánlat hirtelen a legdrágábbá válhat. Egy összetört antik bútor, megsemmisült emléktárgy, a gyermek bútorának elkeveredése vagy többnapos-hetes késedelem esetén a költöztetés díján megspórolt összeg nem nyújt majd vigasztalást. Javasoljuk, hogy ezeket a paramétereket mindig előre térképezd fel – a MoveArtis ajánlata ezeket mindig tételesen tartalmazza, a lehető legpontosabban meghatározva.

Mennyi időt vesz igénybe a külföldre költözés gyerekkel, a teljes áttelepülés?

A költöztetés átfutásában, időigényében a fő határvonalat a tengeri szállítás jelenti. Amennyiben Európán belül költöznél, úgy néhány nap alatt megvalósítható a teljes folyamat. Amennyiben a tengerentúlra készülsz, úgy a tengeren történő szállítás 5-7 hetet is igénybe vehet – erre az időszakra érdemes külön felkészülni. A személyes tárgyakat, szükséges apróságokat ilyenkor érdemes előreküldeni légi szállítmányként vagy poggyászként, addig is, amíg a konténer a többi ingóságunkkal együtt megérkezik.

A kisgyermekes családok költözésénél érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy a gyerekek környezetében a lehetőségekhez képest teremtsünk valami állandóságot: egy európai, profi költözésnél egy költöztetőcég segítségével megoldható, hogy a gyerkőc már a saját megszokott ágyában fekhessen le aludni.

A gyerekkel külföldre költözés jogi és adminisztratív oldala

Nem szabad megfeledkezni az ügyintézésről sem, amikor egy költözésről beszélünk. Egy átlagos külföldre költözés esetén szükség lehet a munkavállalási és tartózkodási engedélyek, a meghívólevelek, vízumok beszerzésére. Hazaköltözés esetén is fontos lehet a személy igazolvány, lakcímkártya, magyar jogosítvány, adókártya, TAJ kártya beszerzése.

A határátlépéskor a személyes ingóságok vámügyintézése is felmerül: ha a vámunión kívüli területre költözünk, akkor a tárgyaink, bútoraink adminisztrációja is egy extra teendő.

A külföldre költözés gyerekkel annyiban összetettebb, hogy a kiskorú külföldi kiutazása, letelepedése még több adminisztrációt kíván. Kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy mindkét szülője ott lesz-e az ország elhagyásakor. Ha huzamosabb időre, letelepedés céljából utazunk a gyermekkel és nincs jelen mindkét szülő, akkor kérhetik a szülői hozzájáruló nyilatkozatot kiskorú külföldre utazásához. Így, ha az egyik szülő előreutazna vagy később csatlakozna, erről a dokumentumról is érdemes előre gondoskodni.

A külföldre költözés gyerekekkel nem egy egyszerű folyamat, de a MoveArtis szakavatott csapatának segítségét az ügyintézés folyamán is igénybe veheted – tapasztalt kollégáinkkal szívesen állunk rendelkezésére.

Külföldre költözés iskolás gyerekkel – hogyan tehető gördülékennyé?

A külföldre költözés a felnőttek számára is hatalmas változás: egy iskolás gyermek számára pedig még nagyobb. Elveszíti az ismert közeget, iskolát vált, új barátokat, ismerősöket kell találnia, esetlegesen egy új nyelven. Természetes, hogy szülőként mindent szeretnénk megtenni, hogy ezt a változást simává, gördülékennyé tegyük számukra.

A MoveArtisnál olyan nemzetközi partnerhálózattal rendelkezünk, amely a teljes relokációban, áttelepülésben a segítségükre lehet. Az iskolaválasztás, a babysitter, az egészségügyi szolgáltató kiválasztásában is számíthatsz ránk, hogy egy kicsit könnyebbek legyenek az első hetek, hónapok.

A praktikus kérdéseken túl a külföldre költözés gyerekekkel mélyebb, érzelmi, pszichológiai témákat is felvet. Általánosan annyi mondható el, hogy minden gyermeknél egyedi, hogy mennyi idő alatt akklimatizálódik az új helyzetben, mennyi idő szükséges az új nyelv elsajátításához, a barátkozáshoz. Fontos, hogy legyünk türelmesek és személyiségéhez igazodva igyekezzünk támogatni, biztonságot teremteni számára.

Külföldre költözés gyerekkel – hogyan csomagoljunk?

A személyes apróságokat mindenképpen érdemes egy kézitáskába, kisebb bőröndbe helyezni. Ez tartalmazza a hivatalos iratokat, gyógyszereket, telefonokat, számítógépeket, töltőket, váltásruhát és a gyerekek kényelméért a megszokott rágcsálnivalót, alvósállatot, játékot. Így a költözés átmeneti idejére a legfontosabbak biztos, hogy nálunk lesznek és nem kell a bőrönd vagy doboz mélyéről előásni őket.

A további becsomagolás annak függvénye, hogy milyen költöztetésre készülünk. Amennyiben mi magunk végezzük a berakodást, úgy a költöztető cég sajnos nem tud teljeskörű biztosítást kötni a szállítmányra, ugyanis a biztosítótársaságok kizárják a nem szakszerű csomagolásból adódó káreseményeket. Ez egy tengeri szállítás esetén sokkal nagyobb kockázatot jelenthet, mint amennyit a becsomagolás, rakodás költségén megspórolhatunk. Ezt a bútoraink, ingóságaink értéke alapján érdemes mérlegelni.

Amennyiben az Európai Unión kívülre tervezünk költözni, úgy az ingóságainkat minden esetben vámkezelni kell. A saját kezű csomagolás ekkor is jelenthet problémát, hiszen a fogadó ország költöztető cége nem minden esetben hajlandó elvégezni így a vámkezelést.

Ha ezek az akadályok nem merülnek fel, akkor már csak az időtényezővel kell számolni. Egy professzionális költöztető cég a célnak legjobban megfelelő költöztető dobozokkal, csomagolóanyaggal és sokéves rutinnal érkezik a címre: így egy 50 négyzetméteres lakás teljes bútorzata, ingósága akár 5 óra alatt teljesen becsomagolható! Ha az időnk drága, akkor érdemes a szakszerű segítséget igénybe venni, egyéb esetekben pedig néhány napot rászánni a tárgyaink szelektálására és minél alaposabb becsomagolására.

MoveArtis – a költöző családok segítsége

Hosszú évek nemzetközi költöztetési tapasztalatát állítjuk megrendelőink szolgálatába. Pontosan tisztában vagyunk vele, hogy a külföldre költözés gyerekkel nagy kihívás elé állítja az egész családot. Ezért a bútorok, csomagok szállításakor és a letelepedést segítő ügyintézésben is mindent megteszünk, hogy nyugalomban és biztonságban tudhasd a családodat.

Az International Assotiation of Movers, a Global Exclusive Movers Network és a British Assotiation of Movers szövetségek tagjai vagyunk, a munkavégzésünk a legszigorúbb nemzetközi standardoknak is megfelel. Megfizethető díjakkal, teljes körű biztosítással és mindenre kiterjedő, személyre szabott szolgáltatásunkkal azon dolgozunk, hogy a külföldre költözésed gyors és gördülékeny legyen.

Amikor az otthonunk, a saját tárgyaink dobozokba kerülnek, és útrakelünk a gyermekeinkkel, az egy törékeny, bizonytalan szituáció. A MoveArtis-nál a célunk, hogy az első lépéstől az utolsóig végigkísérjünk téged és a családodat. Tapasztalatunkkal, segítségünkkel a bizonytalan költözés egy kiszámítható folyamat lesz, ahol biztonságban érezheti magát az egész család: mi hiszünk abban, hogy ez a legfontosabb.

Kérj egyedi ajánlatot mindössze 2 perc alatt!