Költözés 50 felett: Mire figyeljünk, ha időskorban költözünk?

Költözés 50 felett? Valljuk be, a lakóhelyváltás mindig nehéz. Különösképpen idősebb korban, amikor könnyen előfordulhat, hogy az ember a háta közepére sem kívánja a stresszt és a fennforgást. Pont ezért célszerű odafigyelni néhány kulcsfontosságú részletekre, hogy elkerüljük a nemkívánatos fennakadásokat. 

Most összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amelyekkel a költözés 50 felett is gyerekjáték lehet. A cikk elolvasása segítséget jelenthet, hogy többé ne kelljen aggódni a lakhelyváltás okozta terhek miatt.

1. gyakorlati tipp: Alapos tervezés

Az “ejj ráérünk arra még” mentalitás nem lehet opció!  Ahogy az ember idősödik, annál jobban vágyik a nyugalomra, és ez így van rendjén. Annak érdekében, hogy a költözés alatt ne uralkodjon el a káosz, mindent előre meg kell tervezni.

 A következő szempontok szerint javasolt nekiállni a tervező munkának:

 • Mit szeretnénk magunkkal vinni és mit nem? Jó tanács: ami felesleges, az inkább maradjon, hiszen plusz költséget jelent a szállításnál.
 • Merjünk segítséget kérni! A költözés egyedül még fiatalon is megterhelő. Egy korrekt, profi költöztető cég ellenben mindenben tud segíteni.
 • Időben kezdjük el a költöztető cég keresését. Minél hamarabb vegyük fel a kapcsolatot a cégekkel, kérjünk több ajánlatot és  válasszuk a legjobbat. 

Figyeljünk a speciális igényekre. Vannak törékeny ingóságok, nélkülözhetetlen egészségügyi papírok? Ha igen, ezeket mihamarabb jelezzük a költöztető cégnek.

2. gyakorlati tipp: Csekklista készítése

“Világos, mindent megtervezek előre, de mégis hogyan tartsak észben ennyi dolgot egyszerre?”  – teljesen érthető, ha felmerül a kérdés a fejedben. Pláne, hogy idősebb korban az ember már hajlamosabb elfelejteni dolgokat. Erre egy nagyszerű megoldás lehet a csekklista készítése.

Egy praktikus ellenőrző lista segít abban, hogy mindent elvégezzünk, amit szükséges a költözés napja előtt és a költözés napján. Akár a lakhelyváltás utáni teendőidet is fe lehet írni magunknak. 

 • Írjuk össze egyesével, miket szeretnénk magunkkal vinni. Amint becsomagoltunk valamit, már ki is pipálhatjuk a listán.
 • Vezessük, hogy  melyik költöztető cégektől kértünk ajánlatot. Így pontosan lehet tudni, hogy kivel épp hol tartunk a megállapodás felé vezető úton. 
 • Jegyezzünk fel minden dátumot, címet, ami fontos lehet. 
 • A költöztetés napján pipáljuk végig a listán, hogy a hátramaradt feladataid közül mindent elvégeztünk-e.
 • Jöhet a jól megérdemelt pihenés. Költöztetés utáni teendőként írjuk fel a pihenést, jól fog esni! 

Egy átgondoltan felépített csekklista összehangolja a tervezést és a megvalósítást, így a kapkodást és a lehetséges hibákat is segít elkerülni.

3. gyakorlati tipp: Megbízható költöztető cég kiválasztása

Egy valóban megbízható, profi és tisztességes költöztető cég az elejétől a végéig támogatást nyújt. Ahhoz, hogy a legjobb szolgáltatót sikerüljön kiválasztani, az alábbi kérdéseket célszerű átgondolni, miközben ajánlatot kérünk néhány helyről:

 • Milyen gyorsan és szakszerűen válaszolnak a felmerülő kérdésekre? 
 • Milyen referenciáik vannak? 
 • A csomagolásban tudnak segítséget nyújtani?
 • Hogyan kezelik a speciális igényeket?
 • A kiküldött ajánlaton minden rajta van, nincsenek rejtett költségek?
 • Kedvesen, segítőkészen állnak hozzád?

Fontos, hogy ne csak az ár alapján döntsünk. A szakértelmen, a befektetett munkaórákon nem érdemes spórolni, hiszen ha a hibák később kiütköznek, az bizony komoly fejtörést okozhat.

4. gyakorlati tipp: A csomagolásban való segítségkérés

A költözéssel járó csomagolást, dobozolást legszívesebben talán mindenki elkerülné, hiszen nagy erőfeszítést igényel. Kiváltképp időskorban, amikor minden egy kicsit nehezebbnek érződik. Így még inkább kulcskérdéssé válik, hogy a dobozolást ne egyedül kelljen megoldani.

Mi a MoveArtisnál olyan speciális dobozokat biztosítunk, amelyekkel az értékek a legnagyobb biztonsággal juthatnak el A-ból B-be. Emellett segítünk a szakszerű használatban, és igény szerint érkezésnél akár a kicsomagolást is megoldjuk.

A teljeskörű segítségnyújtás mindig aranyat ér, hiszen a munka profin el lesz végezve, a hibák pedig el lesznek kerülve.

5. gyakorlati tipp: Nélkülözhetetlen dokumentumok ellenőrzése

Ha külföldre szeretnénk költözni, netalántán kontinenst váltanánk, akkor ez kiemelten fontos! Rengeteg olyan adminisztrációs papírmunkára lehet szükség, amire nem is gondol az ember. Ha ezeket nem intézzük időben, valóságos tortúrával érhet fel a procedúra.

Megbízóink részére minden esetben felajánljuk a szállítmánybiztosítás lehetőségét egy adott összeghatárig. Amennyiben felmerül igényként, hogy magasabb összegre történjen a biztosítást megkötése, akkor ezt is segítjük megoldani.

Ami viszont elkerülhetetlen tengeri költöztetésnél, az az export és import vámkezeléssel kapcsolatos okmányok előkészítése, illetve benyújtása export és import oldalon. Ez egy olyan komplex procedúra, amit egy magánszemély maga egyedül nem, vagy csak nagy nehézségek árán tud kivitelezni.

Költözés 50 felett is problémamentesen

A MoveArtis csapata 35 éve segít a belföldi és nemzetközi költöztetés feladataiban. Számos olyan ügyfelünknél működtünk már közre, akik idősebb korban döntöttek a lakhelyváltás mellett:

 • bizalmi alapon dolgozunk;
 • mindig segítőkész személy válaszol;
 • legjobb tudásunk és tapasztalatunk szerint segítünk;
 • alapelvünk, hogy a munkánk fokmérője megbízóink elégedettsége; 

és jó eséllyel még pénzt is spórolunk a költöztetés során.

Költözés előtt állsz? Szeretnéd csalódás nélkül letudni a folyamatot?
Kattints ide, beszélgessünk a részletekről.