Angliába költözés – 3+1 dolog, amire érdemes előre gondolni

Angliába költözés gyerekkel

Angliába költözés esetén rengeteg teendő vár rád. Akár kinti tanulmányokról, munkavállalásról vagy egy másfajta új cél beteljesítéséről is van szó, amióta a brexit életbe lépett, már nem elég csak egy bőrönd és egy érvényes személyigazolvány a letelepedéshez. Extra papírmunkára és figyelmességre biztos, hogy szükséged lesz, de aggodalomra semmi ok! Az Angliába költözés legfontosabb tudnivalóit most összegyűjtöttük, hogy bátran és magabiztosan vághass bele életed legújabb fejezetébe – tarts velünk!
35 év nemzetközi költöztetési tapasztalattal írjuk a blogunkat – ha kérdésed van, ajánlatot kérnél, keress minket bátran! 🙂

Felveszem veletek a kapcsolatot!

1. Angliába költözés brexit után? Készülj a papírmunkára!

Amíg uniós állampolgárként korábban sokkal szabadabban utazhattunk és költözhettünk Angilába, addig napjainkban már jobban oda kell figyelnünk a részletekre. Nagy-Britannia 2020-ban kilépett az Európai Unióból – erre utal a brexit, “british exit” elnevezés is -, aminek következménye, hogy a 6 hónapnál tovább tartó, Egyesült Királyságban való letelepedés vízumhoz kötött.
Angliai vízumot jelenleg a következő esetekben kaphatunk:

  • munkavállalás – munkavállalói vízum;
  • kinti tanulás – diákvízum: ez a vízumtípus nem ad lehetőséget arra, hogy kint teljes munkaidős alkalmazottként munkát vállaljunk;
  • családegyesítés – ha egy családtagunk már kint él az Egyesült Királyságban, családegyesítés jogán lehetőségünk van az állandó ott tartózkodásra vagy letelepedésre;
  • vállalkozásindítás – önfoglalkoztatói vízum.

Fontos tudni, hogy a vízumigénylésnek minden esetben lehetnek speciális követelményei és feltételei. Ezért az Angliába költözéssel kapcsolatos teendőkkel és eljárásokkal kapcsolatban, célszerű még az út előtt felkeresni a helyi nagykövetségeket vagy jogi szakértő segítségét kérni.

2. Nehezített pálya: Angliába költözés gyerekkel vagy kisállattal

Anglia költözés

Ha nem csak egy magadban, hanem az egész családdal – gyermekekkel és kisállattal – együtt vágsz neki az új kalandnak, az adminisztrációs eljárások sora tovább bővül. A külföldre költözés gyerekkel, családdal egy érzékeny időszak, így fontos, hogy első lépésként leellenőrizd a veled utazók iratainak érvényességét és még időben rendezd a hiányosságokat.

Kisállat esetén mindenképp fésüld át a microchipen lévő tulajdonosi adatokat, a kötelező oltások meglétét, majd keresd elő az egészségügyi kiskönyvet! Figyelem: bizonyos országok esetén olyan kötelező oltások is szükségesek lehetnek a kutya, cica, vadászgörény, stb. számára, amelyek itthon nem indokoltak. Végül, de nem utolsó sorban, amennyiben még nem rendelkezel vele, a négylábú barátod útlevelének kiállíttatásáról se feledkezz meg – ezt szinte bármelyik állatorvosnál megteheted.

A gyerek(ek) kapcsán kiemelkedően fontos a személyigazolvány és az útlevél érvényessége. Ezentúl, ha a gyermeked édesapjával vagy édesanyjával különváltak az útjaitok, de osztoztok a felügyeleti jogon, a kiköltözéshez a másik fél hozzájárulására is szükséged lesz. Célszerű továbbá már itthonról felkeresni a helyi iskolákat, hogy az új oktatási rendszerbe való integrálódás minél gördülékenyebben és az intézmény feltételeinek megfelelően mehessen.

3. Élet az EU-n kívül: export és import vámkezelés Angliába költözés esetén

Angliába költözéskor a kérvényezni kell a tartózkodási hely áthelyezését az Egyesült Királyságba, amit a ToR-regisztráció (=Transfer of Registration) segítségével lehet megtenni. Ezt a lépést nagyon komolyan kell venni, hiszen ez biztosítja a háztartási ingóságoknak, járműveknek, de még a kisállatoknak is a vám- és adómentes beléptetését az országba.

Azt javasoljuk, hogy a vámkezelési folyamatba már az Angliába költözés megerősítése után vágj bele. Bár hivatalosan a HMRC (=Her Majesty’s Revenue and Customs, magyarul Őfelsége Adó- és Vámhivatala) 14 napon belül feldolgozza a leadott dokumentumokat, de a költöztetési főszezonban – tehát a júniusi-szeptemberi időszakban -, ez az intervallum gyakran 6 hét is lehet.

Jegyezd meg: a ToR-regisztráció sem nyújt mindenre megoldást. Léteznek olyan körülmények, ingóságok, aminek a behozatala miatt plusz kiadásra számíthatsz a vámkezelés során.

További hasznos gondolatok a ToR-kérelem kitöltéséhez

  • Ha munkavégzés vagy tanulás céljából költözöl Angliába, a kérelemben fel kell tüntetned a munkahely vagy az intézmény címét és nevét.
  • A regisztrációhoz fel kell tüntetned az új brit lakhelyed címét is. Amennyiben még nem rendelkezel vele, javasolt egy ideiglenes – esetleg kint élő ismerős, rokon – címének a megadása.
  • Pontosan fel kell tüntetned az importálni kívánt járművekre és kisállatokra vonatkozó adatokat.
  • Mellékletben csatolnod kell: 1) az útleveled és a vízumod másolatát, 2) az importra szánt tárgyaid aláírt listáját, amihez használhatsz értékbecslési nyomtatványt is, 3) a költözés bizonyítását szolgáló dokumentumot (pl.: bérleti szerződés, állásajánlat, stb.).

Ha mindent a folyamatnak megfelelően csinálsz, a HMRC generál neked egy egyedi hivatkozási számot (URN=Unique Reference Number), ami a későbbiekben az Angliába költözés és a vámkezelés során történő azonosításodat szolgálja.

+1 Angliába költözés profi segítséggel – bízd szakértőkre a nehezét!

A nemzetközi költözés amennyire fantasztikus, mentálisan és fizikálisan annyira megterhelő lehet. Szerencsére nem kell, hogy egyedül cipeld a rengeteg utánajárással, adminisztrációval vagy csomagolással járó terheket, hiszen ha szeretnéd, a teljes folyamaton végigkísérünk: a vámkezeléssel kapcsolatos teendőktől kezdve, a költöztetődobozok kiválasztásán át a kicsomagolásig. 35 év nemzetközi költöztetési tapasztalattal rendelkezünk és ezalatt rengeteg világkörüli költözést, teljes családok áttelepülését támogattuk.

Érdekel