Norvégiába költözés gördülékenyen

Norvégiába költözés

Régóta foglalkoztat a Norvégiába költözés gondolata, most pedig úgy döntöttél, hogy belevágsz? Akkor bizony izgalmas időszak vár rád. Mielőtt azonban egyik pillanatról a másikra fejest ugranál életed legújabb fejezetébe, fontos, hogy pontosan átlásd a költözéssel járó teendőket.

Cikkünkben átfogó és hasznos útmutatást találsz: a legfontosabb tudnivalóktól kezdve, az adminisztratív lépéseken át, a szükséges dokumentumok listájáig. Olvasd el szakértőnk tanácsait, hogy sikerrel vedd az akadályokat és a költözés valóban egy jó élmény legyen!

Érdekel

Norvégiába költözést fontolgatsz? Íme 3 dolog, amire jobb, ha felkészülsz!

Norvégia letelepedés

Költözni már önmagában is egy izgalmas kihívás, nem még, hogyha a messzi északon, Norvégiában szeretnél szerencsét próbálni – gondolj csak a szokatlan, változatos, hideg éghajlatra, a magyartól teljesen eltérő mentalitásra vagy az kinti gazdasági helyzetre. Össze is gyűjtöttünk 3 olyan gondolatot, amelyeket jó, hogyha még az indulás előtt mérlegelsz és észben tartasz.

Szélsőséges időjárásra felkészülni!

Ha norvégiai letelepedésre adod a fejed, a szeszélyes és legfőképp hideg időjárásra mindenképp fel kell készülnöd. Az északi országokra meglehetősen jellemző a változékony időjárás, ami Norvégiában hatványozódik a hegyvidékek jelenléte és a tengeri hatások miatt. Ebből adódóan nem árt megfontolni, hogy földrajzi szempontból melyik irányba vezet az utad.

A nyugati partvidéken ősszel és télen szinte állandó esőzésre lehet számítani, míg az ország belső és északi területein a hirtelen érkező hőmérsékletváltozásokkal és természeti jelenségekkel (pl.: viharokkal, hóviharokkal, stb.) kell megbirkózni

Általánosságban elmondható, hogy a déli partvidéken – tehát Oslóban és környékén – a legkevésbé szélsőséges az időjárás. Ennek ellenére a rendkívül sötét és hideg tél mindenhol megtalál, és az is biztos, hogy a nyári kánikulára sem lesz gondod.

Koncentrálj a megtakarításaidra!

Norvégia a világ egyik legdrágább országa, így a kiköltözésnek jelentős ára van, szó szerint. A legnagyobb kiadást mindig a lakhatás jelenti (átlagosan három havi kaució megfizetése szükséges hozzá), de egy átlagos bolti bevásárlás összege is magasabbra rúghat, mint itthon, tekintve, hogy a norvégok sok terméket külföldről importálnak.

Ez azonban remélhetőleg csak a kezdetek kezdetén okozhat kellemetlenséget, hiszen ha helyben vállalsz munkát, a kinti béred bőségesen fedezi majd a kinti költségeket. Így ahhoz, hogy a magas színvonalú norvég élet a kiköltözés elején se jelentsen gondot, célszerű már előtte tudatosan, és több hónapon keresztül spórolnod.

Nyelvtanulásra fel!

Sok nemzetre igaz, de a norvégokra annál is inkább, hogy a saját nyelvük elsajátítását elvárásként kezelik. Egyrészt, az ügyintézések során sok helyen bele lehet futni, hogy az intézmény alkalmazottai nem beszélnek angolul. Másrészt a munkalehetőségek száma is a norvég nyelvtudással ugrik meg, még akkor is, hogyha az angol ugyanúgy a szervezeti kultúra részét képezi. Ezért, ha biztosra szeretnél menni, akkor egy alap társalgási szintre még itthon, Norvégiába költözés előtt ajánlott szert tenned.

Norvégiában élni külföldiként: beutazás és lakhatás

Norvégia nem EU-s tagállam, ezért kiköltözéskor már azonnal sejteni lehet, hogy ennek a státusznak megvannak a maga adminisztrációs hátrányai. Viszont jó hír, hogy a helyzet a több papírmunka és a vízumkérelem ellenére sem annyira komplikált, hála az ország EGT-tagságának.

Mi az az EGT, és miért fontos, ha norvégiai kiköltözést tervezek?

Ahogyan arról szó esett, Norvégia nem az Európai Unió része, ellenben tagja az EGT-nek, avagy az Európai Gazdasági Térségnek. Ennek pozitívuma, hogy szabad mozgást és letelepedést tesz lehetővé az EGT-tagállamok állampolgárainak, így a magyaroknak is.

Természetesen a vízumkövetelmények még ezzel együtt személyenként is változók lehetnek, figyelembe véve a vízum típusát, tehát a bevándorlás okát. Például amíg szakmunkásként elég bejutni egy munkahelyre, addig vállalkozóként konkrét jövedelmi kritériumoknak is eleget kell tenni.

A norvégiai letelepedés első lépései

Norvégiába költözés esetén elsősorban egy érvényes útlevélre vagy személyi igazolványra lesz szükséged. Amennyiben azonnal munkát vállalsz (és a kinti tartózkodásod meghaladja a 3 hónapot), akkor elég, hogyha ott helyben, az illetékes hatóságnál beregisztráltatod magad.

Ez röviden azt jelenti, hogy nem kell tartózkodási engedélyt igényelned, viszont cserébe 3 hónapnál hosszabb kintlét esetén ki kell váltanod egy személyi azonosító számot, amelynek két típusa létezik:

  • Az egyik a 11 számjegyű születési szám – Fødselsnummer – vagy más néven nemzeti azonosító, amelyet a norvégok a születésük pillanatában megkapnak. Ha viszont 6 hónapnál tovább, életvitelszerűen kint maradsz, a zökkenőmentes ügyintézéshez neked is be kell szerezni egyet.
  • A másik a D-szám (D-nummer), amely egy ideiglenes azonosító. Arra szolgál, hogy fødselsnummerként működjön azok számára, akik nem rendelkeznek állandó norvégiai lakóhellyel, de több hónapon keresztül is szeretnének kint tartózkodni. (Ez általában hat hónapnál rövidebb kint tartózkodást jelent.)

Amit még érdemes azonnal beszerezni:

  • Ha Norvégiába költözés a cél, a kinti hatóságokkal való kapcsolattartáshoz és az állami szolgáltatások gördülékeny eléréséhez nagyon fontos az E-azonosító megigénylése. Ez az elektronikus azonosító körülbelül 4000 állami szolgáltatás elérését teszi lehetővé, amelybe például beletartozik az egészségügy, de az adóügy is. Fontos: az E-azonosító a D-nummertől és a születési számtól eltérő azonosító szám.
  • A munkavállaláshoz Norvégiában is szükség van adókártyára, amelyet kint elektronikus formában vehetsz igénybe.

Költözés Norvégiába gyermekkel és kisállattal – ezekre a dokumentumokra biztos, hogy szükség lesz

Ha a Norvégiába költözést nem csak egyedül, hanem az egész család kíséretében tervezed, a gyermeked és a kisállatod utazásához és letelepedéséhez szükséges dokumentumok érvényességét és meglétét is ellenőrizd!

Ahogyan neked, úgy a gyermekednek is szüksége lesz útlevélre, vízumra, de születési anyakönyvi kivonatra is. Amennyiben a gyermeked édesanyjával/édesapjával elváltatok, de közös felügyeleti jogotok van, a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatáról sem szabad elfeledkezned.

Négylábú családtag esetén pont úgy, mint itthon, kötelező a mikrochip és a szükséges oltások megléte. Emellett a teljesség igénye nélkül, a kutya, cica vagy vadászgörény számára is be kell szerezni egy útlevelet, amely egyaránt tartalmazza a mikrochip számát, illetve az oltások, parazitakezelések igazolásait.

A kisállatod Norvégiába való behozatalakor vámhatározatot is be kell nyújtani, amelyben a kiskedvenc adatai és a beutazással kapcsolatos információk is megtalálhatók. Természetesen az előírások az állat fajtájától függően változhatnak, amelynek részleteiről javasolt előre tájékozódni.

Letelepedés Norvégiában – a vámkezelés is a D-számhoz vezet

Ahogyan minden más teljes körű ügyintézés kapcsán, úgy Norvégiába költözés esetén a vámkezelés során is a D-szám lesz mindennek a kulcsa. Igényléséhez személyesen kell megjelenned a norvég adóhivatal illetékes képviseleténél, mert egy igénylőlap kitöltésével és a személyazonosító okmányaid felmutatásával igazolnod kell a személyazonosságodat. A D-nummer kiállítása és postázása általában két hetet vesz igénybe – ezzel feltétlenül számolj!

Fontos tudni, hogyha sürget az idő, akkor D-szám hiányában is lehetőség van az ingóságaid költöztetésére, ugyanis a vámkezeléshez külön azonosító számot is be lehet szerezni. Ebben az esetben viszont felmerülhetnek egyéb kiadások, például extra raktározási költségek is.

Norvégiai kiköltözés profi segítséggel: irány észak!

A norvégiai kiköltözés nem mindennapos kihívásokat tartogat, de a megfelelő előkészületek és információk birtokában minden sokkal könnyebbé és kezelhetőbbé válik. Ha szeretnéd, hogy biztos legyen a siker, válaszd a 30 éves nemzetközi tapasztalatot, válassz minket!

Amellett, hogy a csomagolás, a szállítás és a vámügyintézés alatt is készséggel állunk rendelkezésedre, még a biztosítási procedúrákat is magunkra vállaljuk. Így nem csak a tájékozatlanságból adódó extra költségeket, de a költözéssel járó mentális túlterheltséget is megspórolhatod – vedd fel velünk a kapcsolatot még ma!

Érdekel