Megéri-e spórolni költözés szervezésekor?

Költözés előtt joggal szeretnéd tudni, mennyibe fog kerülni az ingóságaid A-ból B-be juttatása. Az is racionális gondolat, hogy lehetőség szerint igyekszel költséghatékony döntést hozni. De vajon megéri-e spórolni, ha a költöztetés flott lebonyolítása a cél?

A cikkben ezt a kérdést válaszoljuk meg. Szokásunkhoz híven ezúttal is a megbízhatóság, szavahihetőség, hitelesség értékei alapján mondjuk el az elmúlt évtizedek során szerzett tapasztalatunkat. Bízunk benne, hogy ezzel is segítjük a döntéshozatalt.

Olcsó húsnak költözésnél is híg a leve

Természetesen van abban logika, ha gazdaságosan szeretnéd megoldani a költözés lebonyolítását. Nem mindegy azonban, hogy milyen tételeken és milyen mértékben spórolsz. A túlzásba vitt takarékoskodás ugyanis drága mulatság.

Amikor költöztető céget bízol meg, nemcsak az értékeid A-ból B-be szállításáért fizetsz. Sokkal inkább a szolgáltató

 • tapasztalatáért;
 • szakértelméért a nemzetközi szállítás bonyolult kérdéseiben;
 • közbenjárásért, amit a szállítmányod célba érkezéséért megtesz;
 • munkaóráiért, amit rád fordít.

Mindig lehet olcsóbbat találni. A kérdés inkább az, hogy vállalod-e a kockázatot, amit az indokolatlan takarékoskodás magában hordozhat.

Egy szemléletes példa a túlzott spórolás veszélyeire

A közelmúltban segédkeztünk egy nagy értékkel bíró old timer autó Magyarországra költöztetésében az Egyesült Államokból. Az eset jól példázza az alacsony áron dolgozó szállítmányozók nemtörődöm hozzáállását és az ebből adódó veszélyeket.

Kissé talán erősen fogalmazunk, de nehéz mást mondani arra, amikor egy 3 tonnás autót 400 kg teherbírású spaniferrel „rögzítenek”. Képzelheted, milyen állapotban volt a jármű, amikor érkezésnél kinyitottuk a konténert.

Költöztetésnél nincs annál költséghatékonyabb döntés, minthogy megbízható, hiteles szolgáltatót bízol meg. Olyat, aki betartja a problémamentes szállítás írott és íratlan szabályait. Úgy, hogy közben tisztességes áron dolgozik.

Amin lehet és érdemes pénzt megtakarítani

Minden ügyfelünknek elmondjuk, hogy csak a valóban szükséges ingóságaikat vigyék magukkal. Ha egy-egy nélkülözhető bútornak, használati tárgynak, dekorációs elemnek stb. sikerül egyéb helyet találni, azzal máris százezrekkel csökkenthető a költöztetés végösszege.

Aztán figyelmesen el kell olvasni a költöztető cégektől kapott ajánlatot. Különös tekintettel arra, hogy

 • milyen feladatok elvégzésére terjed ki az ajánlat;
 • mi mindent végeznek el a szerződés keretei között;
 • mi az, ami benne van az alapárban;
 • illetve milyen feladatok teljesítéséért kérnek el felárat.

Annak ellenére megéri figyelmesen végig olvasni egy-egy ajánlatot, hogy ez időt igényel. Jobb rászánni azt a néhány plusz percet, minthogy az embert utólag érje kellemetlen meglepetés. Amikor a szállítmány feladásra került, onnan már nincs visszaút.

Hasznos tanács, hogy a bonyolultan megfogalmazott ajánlatokat érdemes fenntartásokkal kezelni. Korrekt, tisztességes szolgáltató nem ad ki nyakatekert ajánlatot. Ahol érthetetlen, apróbetűs részektől hemzseg a szerződéstervezet, ott valami nincs rendben.

Célszerű továbbá mindig erős, strapabíró dobozban, illetve faládákban kérni a szállítást. Ez nagyságrendekkel biztonságosabb megoldás, mint a raklap. Ha valaki volt már szemtanúja annak, ahogy a reptéri dolgozók a poggyásszal bánnak, elképzelheti, mi történik a nagyobb rakományokkal. Ezért szerencsésebb a képen is látható dobozos kivitel.

Sőt, a standard ládaméret a helymegtakarítás szempontjából is lényeges. Így elkerülhető, hogy a levegőt szállítsuk, ami teljesen értelmetlen pénzszórás.

Amin nem tanácsos spórolni, ha a problémamentes költözés a cél

Ne csak azt nézd a kézhez kapott ajánlaton, hogy mekkora végösszeg szerepel legalul. Vizsgáld meg alaposan, hogy mi van, illetve mi nincs benne a költöztető ajánlatában. A pénzmegtakarítás valódi lehetősége költöztetésnél is a részletekben rejlik.

Célszerű a kapott ajánlatokat alaposan átolvasni, összehasonlítani. Így jobban össze tudod vetni, melyik szolgáltató kínálhat nemcsak kedvező árat, hanem korrekt, tisztességes szolgáltatás csomagot is egyben.

Szintén nem ajánlott spórolni a dobozokon. Pláne, ha törékeny, értékes vagyontárgyak szállításáról van szó. Bőven vissza fogja hozni az árát az a relatíve alacsony befektetés, amit egy-egy masszív, de strapabíró doboz igényel, mintha törötten kapnád vissza az értékeidet.

Költöztetés költséghatékonyan, átgondoltan, szakértelemmel

Tóth Zoltán és a MoveArtis csapata 35 éve ezzel az értékrenddel segédkezik a belföldi és nemzetközi költöztetés feladataiban:

 • bizalmi alapon dolgozunk együtt ügyfeleinkkel;
 • nálunk nincs mesterséges intelligencia, mindig egy segítőkész személy válaszol neked;
 • jól ismerjük, min lehet és min nem érdemes spórolni;
 • nekünk is érdekünk, hogy elégedett legyél, ezért mindent meg is teszünk;
 • és a legjobb, hogy ezek együttes eredményeként pénzt is spórolhatsz velünk.

Költözés előtt állsz? Szeretnéd valóban gazdaságosan letudni a folyamatot?
Kattints ide, beszélgessünk a részletekről.