Aranyat érő kérdések és válaszok, ha épp költözés előtt állsz

Amikor az ember költözés megvalüsítására adja a fejét, elképesztő mennyiségű kérdés merülhet fel benne. Nem mindegy viszont, hogy ezeket a kérdéseket még időben, vagy már a költözési hercehurca kellős közepén sikerül megválaszolni.

Ebben a cikkben a leggyakrabban előforduló kérdéseket vesézzük ki és adjuk meg rájuk a választ a legjobb tudásunk szerint. A cél nem más, minthogy felkészülten vehesd az akadályokat és a költözés számodra ne egy gyomorgörccsel felérő időszak legyen.

Mennyivel a költözés előtt érdemes költöztető céget keresni?

Minél előbb, annál jobb! A költözéssel járó előkészületi feladatok, a szervezés, a legapróbb részletek tisztázása időigényes folyamat. Ha túl sokáig vársz a költöztető cég keresésével, akár hoppon is maradhatsz, mert a legjobb szolgáltatónak épp nem lesz kapacitása.

Minél speciálisabb igényeid vannak, annál hamarabb célszerű megállapodni egy profi költöztető céggel.  Vedd figyelembe, hogy időbe telik mire ajánlatot kapsz. A kapacitás pedig mindenkinél véges, így ha elhúzod az időt, a legjobb költöztető cégek már nem biztos, hogy tudnak vállalni. 

Lényeg, hogy ezt a döntést semmiképp se hagyd az utolsó pillanatra! A kapkodás hibákhoz vezethet, a hibákat pedig nagy eséllyel többszörösen kell megfizetni.

Hogyan találj megbízható, hiteles költöztető céget?

Ha átgondoltad az igényeid és időben elkezdted a keresést, érdemes a következőket figyelembe venni, hogy egy megbízható, profi költöztető céggel tudj megállapodást kötni:

 • Kérdezd meg az ismerőseidet költöztek-e mostanában és tudnak-e korrekt szolgáltatót ajánlani. A személyes ajánlás mindig előny.
 • A Google keresője a barátod. Nézz szét a potenciális cégek között, kérj több ajánlatot és hasonlítsd össze őket.
 • Vizsgáld meg, mennyire szakszerűen, mennyire gyorsan kapsz választ a kérdéseidre. A gyors válaszadás szervezettségről árulkodik.
 • Keress valós referenciákat a cég közösségi felületein. 

Legyél alapos! A kockázat nagy, az értékeid forognak kockán. További ide kapcsolódó tippeket az alábbi cikkünkben találsz.

Honnan tudjam, mi számít magas, alacsony vagy jó árnak?

Amelyik szolgáltató előzetes konzultáció nélkül konkrét árat tud mondani, ott valami gyanús. A pontos árról csak az igények felmérése után beszélhetünk, hisz több tényező befolyásolhatja. A mellébeszélést viszont ne tűrd el, az ajánlat legyen egyértelmű, a rejtett költségeket érthető módon a háta közepére sem kívánja az ember.

Költözésnél nem mindig a legolcsóbb a legjobb választás, sőt!. A túlzott spórolással csőbe húzhatod magad, hiszen az okozott kárral gyakran több pénzt veszítesz, mint amennyit nyersz. 

Amin lehet spórolni: 

 • Ne cipelj magaddal mindent, csak azt vidd amire valóban szükséged van.
 • Figyelj oda a csomagolásra és dobozolásra, legyen kitöltve minden tér. Hisz ki akarná a levegőt szállítani plusz költségért?

Amin nem érdemes spórolni:

 • A szakértelmet, a tapasztalatot, a befektetett munkaórát meg kell fizetni. 

A csomagolóanyagot ne a helyi bútoráruházakból szerezd be. Helyette szakszerű, erre kifejlesztett dobozokat használj, ami megóvja az értékeid.

A dobozolást vagy bútorok csomagolását én csináljam, vagy kérjek segítséget?

Otthonváltásnál az értékeid épsége nagymértékben függ a dobozolás/csomagolás minőségétől is. Elég a szállításnál egy kisebb szakadás, és máris bekövetkezett a baj. Valljuk be, a tét nem kicsi. Természetesen dobozolhatsz, de ez sem az a tétel, ahol megéri a spórolás.

A webshopunkban található széles választékunkból biztosan találsz olyat, ami a legbiztonságosabb számodra.

Miben mások ezek a csomagolóanyagok

 • 3 réteg helyett 5 rétegűek, strapabíróak, nem fognak elszakadni.
 • A formájuk és méretük direkt az adott tárgyak költöztetéséhez lett igazítva.
 • Könnyen kezelhetőek, pofon egyszerűen csomagolhatod be velük ingóságaidat.
 • Akár 5-6 ilyen dobozt is egymásra lehet pakolni, így még spórolhatsz is velük.
 • Sok esetben a csomagolásnak meg kell felelnie az adott szállítási mód elvárásainak.

Egy hiteles költöztető cég nemcsak a dobozokat biztosítja számodra, hanem segítséget nyújt a szakszerű használatában is. Mi is szívesen segítünk.

Hogyan védhetem költözés alatt az értékes műtárgyakat, ingóságokat?

Ha műtárgyakról van szó, a pénzbeli érték mellett az eszmei értékekre is gondolni kell. Ilyenkor a minőségi dobozolás, a megfelelő felkészültség, a szakértelem hirtelen még nagyobb hangsúlyt kap.

Hogyan lehet erre felkészülni?

 • Első lépésként informáld a költöztető céget a műtárgyak anyagáról, méretéről és súlyáról.
 • Ők ez alapján tudják majd ajánlani neked a számodra legjobb csomagolást.
 • Ilyen esetekben kiegészítőkkel a tárgyakat még jobban óvhatjuk:  légzsákos fólia, bio térkitöltő hab, ragasztószalagok.
 • A törékeny tárgyak emelését, szállítását pedig bízd egy hozzáértőre, aki speciális emelő berendezésekkel karcolás nélkül elvégzi a dolgot.

Amennyiben tényleg egy profi vállára rakod ezt a terhet, nem kell aggódnod, egy porcelán is épségben megérkezik akár a világ másik végére is.

Ilyen az, ahogy mi gondoskodunk a dobozolásról, illetve az értékes tárgyak védelméről:

Milyen gyorsan megy végbe egy költözés ideális esetben?

A cikk végére már láthatod, hogy a költöztetés egy összetett, hosszadalmas, sok esetben komplikált folyamat. Azonban ha jól felkészülsz mindenre és egy megbízható költöztető cég segítségét kéred, akkor a folyamat gyorsabbá és gördülékenyebbé válhat.

A következő dolgokat javasolt észben tartani:

 • Gondold át mit szeretnél magaddal vinni és készíts erről egy csekklistát.
 • Csomagolj be mindent előre szakszerűen, ne a helyszínen húzd vele az időt.
 • Címkézd is fel. Kellemetlen tud lenni, ha a költözés napján nem fog eszedbe jutni, hogy melyik dobozban mi található. 
 • Biztosíts parkolóhelyet a házhoz közel.

Tájékoztasd mindenről időben a költöztető céget, készülj fel a felsorolt szempontok szerint és minden a legnagyobb rendben lesz. Így megteremtheted az alapját annak, hogy a folyamat a kívánt időben, flottul végbemenjen.

Költöztetés, amikor minden kérdésedre megnyugtató választ kapsz

A MoveArtis csapata 35 éve segít a belföldi és nemzetközi költöztetés feladataiban:

 • bizalmi alapon dolgozunk;
 • mindig segítőkész személy válaszol neked;
 • legjobb tudásunk és tapasztalatunk szerint segítünk;
 • alapelvünk, hogy a munkánk fokmérője a Te elégedettséged;
 • és jó eséllyel még pénzt is spórolhatsz velünk.

Költözés előtt állsz? Szeretnéd csalódás nélkül letudni a folyamatot?
Kattints ide, beszélgessünk a részletekről.