Hogyan lehet a költözés nyáron is zökkenőmentes?

Költözés nyáron. Praktikus ötlet lehet, hiszen júniusban vége az iskolának, a munkáltatók nagy része a nyári időszakban több lehetőséget biztosít a szabadságra, így szeptemberben akár egy teljesen új helyen lehet belevágni a mindennapokba.

Nem véletlen, hogy nekünk költöztetőknek a június – július – augusztus kimondottan mozgalmas periódus. Viszont a legmelegebb időszak speciális kihívásokat is generálhat.. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány gyakorlati tippet és tanácsot, hogy a nyári költözés zökkenőmentes legyen.

1. A stresszmentes költözés kulcsa nyáron is az előzetes tervezés

Amihez nem árt, ha megfelelő időzítés is társul. Tegyük fel például, hogy Norvégiába szeretnénk költözni júliusban, mivel ott kaptunk egy álomszerű munkalehetőséget. De mi van, ha sokan mások szeretnének még júliusban oda költözni és emiatt a költöztető cégek túlterheltek?

A nemkívánatos meglepetések elkerülése végett érdemes utánajárni  a frekventált időszakoknak.  Ez a cikkünk segíthet csalódásoktól mentesen megtalálni az ideális szolgáltatót. Ha pedig ez megvan, célszerű mihamarabb megállapodni a legjobb költöztető céggel, amint arra lehetőség adódik.

MoveArtis tipp: A tervezéshez használd a költözési csekklista segédletünket. Foglald le a költöztető céget időben, és tartsd folyamatosan a kapcsolatot velük a részletek egyeztetése érdekében.

2. Készülj fel az időjárás kihívásaira

Egy költözés akkor is lehet stresszes, amikor az időjárás a legtökéletesebb. Nyáron viszont mindig benne van a pakliban, hogy a 30 Celsius fok feletti hőmérséklet, vagy akár egy nem várt zivatar viszontagságait is át kell hidalni.

Amennyiben az előrejelzés vihart vagy hőhullámot mutat, átszervezésre pedig már nincs lehetőség, akkor a legjobb megoldás a védelem. Fontos, hogy ne csak az ingóságok védelmére gondolj, hanem a munkálatokban résztvevőkére is.

MoveArtis tipp:  Készülj fel a meleg időjárásra. Használj napvédő fóliákat és takarókat az érzékeny tárgyak védelmére. Gondoskodj elegendő vízről és tervezd meg a pihenőket a költöztetők és a család számára is.

3. A költözés szezonális sajátosságainak és költségeinek kezelése

Nyáron nem minden szolgáltató dolgozik ugyanazzal a kapacitással, mint az év egyéb időszakaiban. Emiatt megeshet, hogy bár szíves-örömest a rendelkezésedre állnak, ellenben a standard díjhoz képest jóval magasabb áron.

Különösen az országhatárokon átívelő, vagy a tengerentúli költözéseknél generálhat mindez látványos költségtöbbletet. De ha eleve számolsz ennek a lehetőségével és nem hagyod az utolsó pillanatra az ügyintézést, akkor elkerülhetők a kellemetlen meglepetések.

MoveArtis tipp:  Kérj be több árajánlatot különböző cégektől, hogy megtaláld a legjobb ár-érték arányt. Ellenőrizd az esetleges rejtett költségeket is, mint például a hétvégi vagy ünnepnapi felárakat.

4. Nyári költözésnél kiemelten fontosak a gyakorlati előkészületek

Ha megvan az időpont, sikerült megállapodni a költöztető céggel, akkor a következő nagy feladat a dobozolás. Mint az előkészületek egyik legfontosabb mérföldköve, mindez magába foglalja

  • annak a döntését, hogy igenis használjunk strapabíró dobozokat;
  • a dobozok időben történő beszerzését;
  • szintén egy döntést arról, hogy mi csomagolunk, vagy a költöztető céget kérjük meg erre;
  • annak a megtervezését, hogy melyik ingóság hová kerüljön;
  • és végül a lezárt dobozok felcímkézését.

MoveArtis tipp: Szerezd be időben a költöztető dobozokat és egyéb csomagolóanyagokat. Instruáld a családtagokat, hogy miben tudnak segíteni, és szervezz meg mindent előre. Ha egy mód van rá, a dobozokat ne a tűzforró napon tárold.

5. A külföldre költözés speciális szempontjai nyáron

Amikor az ember a fél életét kívánja áttelepíteni egyik országból vagy kontinensről a másikra, akkor különös figyelmet kell fordítani a vámkezelésre, vagy akár a tengeri konténeres szállítás sajátosságaira.

Sőt, amennyiben házi kedvencünk is van, akkor a (házi)állatokat érintő szabályozások is mérvadóak lehetnek.

MoveArtis tipp: Ha külföldre költözöl, tájékozódj a célország vám- és bevándorlási szabályairól. Biztosítsd az állatok megfelelő szállítását és az orvosi papírokat. Készítsd elő a szükséges dokumentumokat és engedélyeket időben.

Költöztetés a legmelegebb nyári napokon is problémamentesen

A nyári költözés sok előnyt kínál, de alapos előkészületeket igényel. Ha figyelembe veszed a fenti tippeket, zökkenőmentesen élvezheted az új otthonodba való áttelepülést. De mi is szívesen közreműködünk a folyamat menedzselésében.

A MoveArtis csapata 35 éve segít a belföldi és nemzetközi költöztetés feladataiban. Számos olyan ügyfelünknél működtünk már közre, akik idősebb korban döntöttek a lakhelyváltás mellett:

  • bizalmi alapon dolgozunk;
  • mindig segítőkész személy válaszol;
  • legjobb tudásunk és tapasztalatunk szerint segítünk;
  • alapelvünk, hogy a munkánk fokmérője megbízóink elégedettsége; 
  • és jó eséllyel még pénzt is spórolunk a költöztetés során.

Költözés előtt állsz? Szeretnéd csalódás nélkül letudni a folyamatot?
Kattints ide, beszélgessünk a részletekről.